Стомна

(Пренасочено од Бардак)

Стомна[1][2] или бардак[3][4]сад кој служи за леење или сипување течности. Може да биде изработен од керамика, стакло или метал. Некогаш биле со поголеми димензии. Најчесто имаат една рачка, но некои вридови можат да имаат и две или да бидат потполно без нив.

Минојска стомна од теракота

Се користеле од настанувањето на првите култури, преку антиката, па сè до денес.

Наводи

уреди

Поврзано

уреди

Галерија

уреди