Викторија, Лабуан

(Пренасочено од Бандар Лабуан)


Викторија е главниот град на Федералната Територија Лабуан на Малезија. Името на градот како Викторија во последно време не се користи од страна на Малезиските власти. Официјалнот име е Бандар Лабуан (Град Лабуан, јави: بندر لابوان). Во градот постои голем т.н. финански парх кој содржи големи комплекси на офшор банки, осигурителни компании и инвестициони фондови. Тук има и голема конгресна сала и голем тргосвки центар.

Финнскискиот парк „Лабуан“ во Викторија

Координати: 5°17′N 115°14′E / 5.283° N; 115.233° E / 5.283; 115.233