Балтичкоромски јазик

Балтичкоромскиот јазик, или балтичкоромски дијалекти, е поим кој се користи да се означат ромските дијалекти кои се зборуваат во балтичкиот регион. Овие дијалекти се зборуваат во Естонија, Латвија, Литванија, Полска, Русија и Финска.[1]

Балтичкоромски јазик
Застапен воПолска, Литванија, Латвија, Русија, Естонија, Финска
Говорници60,000  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3rml

ДијалектиУреди

Дијалектите на балтичкоромскиот се:

  • чухниски (Естонија)
  • калофинскоромски (Финска)
  • латвискоромски (Латвија, Русија)
  • литванскоромски (Литванија, Русија)
  • северноруски ромски (Русија)
  • полскоромски (Полска)

НаводиУреди

ПоврзаноУреди