Балтазар вон Дахлеим

Карл Балтазар вон Дахлајм (1669-1756) бил германско-шведски воен офицер, роден во Саксонија како Балтазар Талхајм, кој се истакнал во служба на Шведска за време на Големата северна војна.

Раниот животУреди

По краткото образование, Дахлајм станал платеник како тинејџер, учествувал во битката кај Виена во 1683 година, а подоцна и во Англиската славна револуција од 1688 година под Вилијам III од Оринџ.

Голема северна војнаУреди

Во времето на избувнувањето на Големата северна војна, Дахлајм се приклучил на шведскиот полк и се истакнал како воен инженер за време на походот на Карл XII во Полска по битката кај Нарва. Во битката кај Полтава во 1709 година, Дахлајм бил ранет, но успеал да го следи Карл XII до Бендер, каде што поминал повеќе од четири години. Во 1711 година бил облагороден и го добил името вон Дахлајм.

По заминувањето од Бендер, Дахлајм бил унапреден во чин полковник и учествувал во борбите околу тврдината Штралзунд. Повторно бил тешко ранет, заробен и поминал две години оздравувајќи во заробеништво во Берлин. Во 1718 година, тој бил ослободен и назначен за генерал-мајстор во војската на Карл XII во Бохуслен во подготовката на втората кампања на кралот против Норвешка.

Во 1719 година, Дахлајм го постигнал своето најпознато воено достигнување, како организатор и водач на одбраната на Багенштакет од напаѓачките сили рускиот. Со оскудни ресурси, успешно го одрбранил протокот во текот на битката кај Стакет, и покрај тоа што повторно бил тешко ранет.

Подоцнежниот животУреди

По битката на Стеке, кариерата на Дахлајм тргнала на полошо, и тој бил отпуштен под лоши услови во 1722 година, на 52-годишна возраст. Во 1723 година тој го купил имотот Валентуна, каде што живеел под скудни околности, заработувајки главно од земјоделството. Во 1748 година тој станал првиот добитник на Орденот на мечот, но не можел да го носи одликувањето бидејќи го заложил својот најдобар капут.

Споменици кои ги потврдуваат достигнувањата на Дахлајм и други постојат во Багенштакет и Стромштад.