Бабис Мта

планина на Границата На Грузија И Русија

Бабис Мта (грузиски: ბაბისმთა; познат и како Донгузорун) е врв покриен со ледници во централниот дел на планинскиот венец Голем Кавказ. Планината се наоѓа на границата помеѓу Грузија и Кабардино-Балкарија, Русија. Висината на планината е 4454 метри надморска височина. Венецот Цалгмили се разгранува од јужното крило на планината. Од падините на Бабис Мта се спуштаат ледниците Ледешдви, Долра и Донгузорун.

Бабис Мта
Поглед на Бабис Мта од падината на планината Елбрус
Највисока точка
Надм. вис.4.454 м
Истакнатост1087 м
Географија
Бабис Мта на карта

Карта

Местообласт Мегрелија-Горна Сванетија, Грузија -
Кабардино-Балкарија, Русија
Матичен венецГолем Кавказ

Наводи

уреди
  • Грузиска државна (советска) енциклопедија. 1977 година. Книга 2. стр.123.