Ајше Хатун (1453 – 1504) била жена на османлискиот султан Бајазит II и мајка на Селим I.

Ајше Хатун
Гробницата на „Ѓулбахар Хатун“ се наоѓа во „Ѓулбахар Хатун џамија“ во Трабзон.
РоденАјше
1453
Починал1504
Трабзон
НародностОсманлии
Познат(а) поВалиде султан
Вероисповедислам
Сопружник/циБајазит II
ДецаСелим II

Таа е родена во 1453 година како ќерка на Бозкурт Бег и за Бајазит била омажена во 1469 година во Амасија, а починала во 1504 година, долго пред Селим I да биде избран за османлиски султан.