Ацтечки богови и натприродни суштества

Мајанската религија е политеистичка религија што значи Ацтеките верувале во повеќе богови и натприродни суштества. Така, во мајанската религија и митологија имало богови, натприродни суштества, херои и свети места важни за луѓето.

БоговиУреди

Чалчиутликуе од Кодекс Риос.
 • Ехекатл — Бог на ветерот и создавач на земјата, небото и на денешната раса на луѓе.
 • Малиналшочитл -Божица на змиите, скорпиите и пустинските инсекти.
 • Матлалкеуитл — Божица на врнежите и пеењето.
 • Мајахуел — Божица на магвеј и на алкохолот.
 • Мецтли — понизок Бог на црвите кој не успеал да се жртвува за да стане сонце и поради тоа станал месечина.
 • Мештли — Бог на војната и бурите
 • Нанахуацин — понизок Бог кој се жртвувал за да стане бог на сонцето.
Квецалкоатл во човекова форма.
 • Тлалок (исто така Нухуалпили) — стариот и антички Бог на дождот, плодноста и светлината.
 • Тлалтекухтли — Божица на земјата, поврзана со проблеми при породување.
 • Шочипили — млад Бог на сликањето, танцувањето, игрите и творештвото.
 • Шочикецал — Божица на љубовта, убавината, женственоста, проституцијата, цвеќињата, задоволството и на младите мајки.
 • Шокотл — ѕвезден бог поврзан со огнот.
 • Шолотл — придружник на Кецалкоатл и Бог на близнаците, болеста и деформитетот. Придружник на мртвите до Миктлан.

Богови змииУреди

Група боговиУреди

Натприродни суштестваУреди

 • Ахуизотл - човекојадно водно животно со налик на мајмун и куче со рака на неговата опашка.
 • Кипактли - кајман при создавање на Земјата.
 • Кихуатетео - духот на жените кои умреле на породување.
 • Нагуал - заштитничко животно или зеленчуков дух.
 • Нахуал - вештерка што менува форми.
 • Тлалтекухтли - Божица-жаба.

Легендарни хероиУреди

Свети местаУреди

ПоврзаноУреди