Ацтечка религија

Ацтечката религија е средноамериканска религија комбинирана од политеизам, шаманизам и анимизам во рамките на астрономијата и календарот. Религијата вклучувала човекови жртвувања во комбинација на повеќе религиозни фестивали одржувани според ацтекчиот календар. Духовниот свет на Ацтеките бил поделен на горен и долен во кој припаѓале различни божества.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

Hvidtfeldt, Arild (1958). Teotl and Ixiptlatli: some central conceptions in ancient Mexican religion: with a general introduction on cult and myth. Copenhagen: Munksgaard. 
Miller, Mary; and Karl Taube (1993). The Gods and Symbols of Ancient Mexico and the Maya. London: Thames and Hudson. ISBN 0-500-05068-6. 
Nicholson, H.B. (1971.). „Religion in Pre-Hispanic Central Mexico“. G. Ekholm and I. Bernal (eds). Handbook of Middle American Indians, Volume 10. Austin: University of Texas Press. стр. 395–446. ISBN 0-292-77593-8.