Ацоне Висконти (роден на 7 декември 1302 - починал на 16 август 1339) бил владетел на Милано во периодот од 1329 до неговата смрт по десет години.

Ацоне Висконти
Владетел на Милано
Azzone Visconti
Ацоне Висконти
Грб
Coat of arms of the House of Visconti, used from 1277
Семеен грб (1277-1395).
Роден(а)7 декември 1302
Починал(а)16 август 1339
Закопан(а)Цан Готардо
SpouseКатерина
Деца
Лучина
ТаткоГалеацо I Висконти
МајкаБеатриса

Роден е во Ферара како единствен легитимен син на Галеацо I Висконти. Во 1322 тој станал владетел на Пјаченца но во истата година, заедно со неговиот татко, бил принуден да побегне. Во 1325 година учествувал на победничката битка кај Алтопашо против Гвелфи и гибелини.

Во 1329 година бил обвинет како еден од виновниците за убиството на неговиот чичко Марко Висконти но никогаш не бил осуден. На 15 март 1330 Ацоне бил назначен за владетел на Милано.

Во 1331 година се оженил со Катерина Савоија. Истата година бил отруен Карло IV и Ацоне бил повторно обвинет. Во 1322 го освоил Бергамо, во 1335 Лоди, Крема и други делови од Ломбардија.