Аугусте Франциска Дик (германски: Auguste Franziska Dick; р. Краус, 1910- 1993) била австриска математичарка, историчар по математика и експерт за ракопис,[1] позната по нејзиното истражување во врска со историјата на математиката за време на нацистите,[2] како и по нејзината биографија на Еми Нетер.[1][3]

Дик докторирала на Виенскиот универзитет и акредитив за предавање по математика и физика, во 1934 година.[1][4] Во Виена, таа била една од студентите кои работеле со Олга Тауски-Тод, на семинарот на Ханс Хан.[5] Работела како училиштен учител, а започнала да издава научни публикации по нејзиното пензионирање.[2]

Нејзината книга за Нутер, Еми Нутер, 1882-1935 (Биркхаузер 1970) веќе е преведена на јапонски и на англиски јазик (Хајди I. Блохер, транс., Биркхаузер, 1981).[1][3] Таа исто така помогнала и во уредувањето на делата на Ервин Шредингер.[4][6]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Flamm, Dieter, уред. (1995), Hochgeehrter Herr Professor! Innig geliebter Louis!: Ludwig Boltzmann, Henriette von Aigentler, Briefwechsel, Beiträge zur Wissenschaftsgeschichte und Wissenschaftsforschung, 2, Böhlau Verlag Wien, стр. 12, ISBN 9783205982661
  2. 2,0 2,1 Binder, Christa (2002), „Austria“, Во Dauben, Joseph W.; Scriba, Christoph J. (уред.), Writing the History of Mathematics: Its Historical Development, Science Networks: Historical Studies, 27, Basel: Birkhäuser, стр. 213–219, MR 1947501. See in particular p. 218.
  3. 3,0 3,1 Reviews of Emmy Noether, 1882–1935:
  4. 4,0 4,1 Kosmann-Schwarzbach, Yvette (2011), The Noether Theorems: Invariance and conservation laws in the twentieth century, Sources and Studies in the History of Mathematics and Physical Sciences, Springer, New York, стр. 50, doi:10.1007/978-0-387-87868-3, ISBN 978-0-387-87867-6, MR 2761345
  5. Case, Bettye Anne; Leggett, Anne M. (2016), Complexities: Women in Mathematics, Princeton University Press, стр. 289, ISBN 9781400880164
  6. Dick, Auguste; Kerber, Gabriele; Kerber, Wolfgang; von Meyenn, Karl, уред. (1999), „Erwin Schrödinger: Publications“, Erwin Schrödinger 1887–1961, Österreichische Zentralbibliothek für Physik, Архивирано од изворникот на 2019-10-29, Посетено на 2019-01-03