Атлетика на Летните олимписки игри 2012 – десетобој за мажи

Машкиот десетобој на Летните олимписки игри 2012 ќе се одржи од 8 до 9 август 2012 година на Олимпискиот стадион во Лондон. Десетобојот е една од 47-те атлетски дисциплини на игрите.[1]

Распоред

уреди
 
 

Сите саатници се по Британско летно време (UTC+1)

Датум Време Рунда
Среда, 8 август 2012 10:10
11:10
12:50
18:00
21:30
100 метри
Скок во далечина
Фрлање ѓуле
Скок во височина
400 метри
Четврток, 9 август 2012 09:00
09:55
12:55
18:30
21:20
110 метри со пречки
Фрлање диск
Скок со стап
Фрлање копје
1500 метри

Рекорди

уреди

Пред натпреварувањето, рекордите беа следниве:

Светски рекорд   Ештон Итон (САД) 9038 Јуџин, САД 23 јуни 2012
Олимписки рекорд   Роман Шебрле (ЧЕШ) 8893 Атина, Грција 24 август 2004
Најдобар резултат во сезоната   Ештон Итон (САД) 9038 Јуџин, САД 23 јуни 2012

Наводи

уреди