Астуролеонски јазици

Астурлеонскиот јазик припаѓа на романската јазична група и го зборуваат околу 550.000 луѓе во Шпанија (области Астурија, Леон, Самора и Саламанка) и Португалија (област Миранда ду Доуру).

Историја на јазикотУреди

Астурлеонскиот јазик има документирана историја од 1.000 години.

ГраматикаУреди

Граматикатa вклучува 8 глаголски времиња и 2 рода (машки, женски).