Асен Даскалов

Асен Даскалов (1899-1925) — револуционер, член на ВМРО.[1]

Асен Даскалов
Asen Daskalov.JPG
Роден 1899
Радомир, Бугарија
Починал 1925
Пловдив

ЖивотописУреди

Роден е во градот Радомир, Бугарија. Завршил педагошко училиште во Ќустендил. Се зачленил во ВМРО во 1921 година. Бил назначен за терорист. Во 1921 година влегол во четата на војводата Мито Гузданов и Борис Тиков. Потоа бил назначен за војвода на чета на Организацијата. На 4 февруари 1923 година се обидел да изврши атентат врз бугарскиот премиер Александар Стамболиски, фрлајќи бомба во Народниот театар во Софија. На 12 септември 1924 година учествувал во горноџумајските убиства на ВМРО против претставниците на левицата.

Бил убиен во воз на пат кон градот Пловдив.

НаводиУреди

  1. Енциклопедија ВМРО, Скопје, 2015, стр. 80.