Арсланагов мост

Арсланагов мост (српски: Арсланагића мост) или Перовиќев Мост (Перовића мост) — мост на реката Требишница во Требиње, Република Српска, Босна и Херцеговина. Мостот е на списокот на културно наследство на Република Српска.[1] Мостот се наоѓа на патот кој ги поврзува Дубровник и Херцег Нови.[2]

Арсланагов мост.

ИсторијаУреди

Според општоприфатеното мислење, мостот е изграден по налог на големиот везир Мехмед-паша Соколовиќ во 1574. Името на мостот е според Арслан-ага, Турчин кој во 1687 година дошол во Херцег Нови и добил посед источно од Требиње со право да наплаќа мостарина.[3]

Во 1944 година, на крајот на Втората светска војна, четниците пробале да го раѕурнат мостот. За време на минирањето раѕурнато е левото крило во должина од 8 метри, а по војната е санирано.

По изградата на хидроелектраната и езерото во 1965 година, мостот е преместен. По војната во Босна и Херцеговина, во 1993 година, градските власти го прекрстиле мостот во Перовиќев мост, бидејќи се верува дека семејството на Арслан-ага пред да се исламизира се презивало Перовиќ.

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. Измјена и допуна просторног плана Републике Српске до 2025 (PDF). Бања Лука: Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију. 2015. стр. 349.
  2. Мостови у БиХ.
  3. „Културно-историјски споменици“. Туристичка организација Требиње. Архивирано од изворникот на 2016-10-30. Посетено на 24 септември 2016.

ЛитератураУреди