Арнулф Корушки ( ок. 850 - 8 декември 899) ― војвода на Корушка кој го соборил неговиот вујко, императорот Карло Дебелиот, станал каролиншки крал на Источна Франкија[3] од 887 година, спорниот крал на Италија од 894 година и оспорен франкиски император од 22 февруари 896 година до неговата смрт во Регенсбург, Баварија.

Арнулф Корушки
Франкиски император
Печатот на Арнулф Корушки ок. 896
Франкиски император во Италија
На престол22 февруари 896 – 8 декември 899
ПретходникЛамберт
НаследникЛудвиг Слепиот
Крал на Италија
На престол894 – 8 December 899
ПретходникЛамберт
НаследникЛудвиг Слепиот
Крал на Источна Франкија
На престолок. 27 ноември 887[1] – 8 декември 899
ПретходникКарло Дебелиот
НаследникЛудвиг Детето
Роден(а)ок. 850
Починал(а)8 декември 899
Ратисбон, Војводство Баварија, Источна Франкија (сега Регенсбург, Баварија, Германија)[2]
Почивалиште
СопружникОта
Ода Западнофранкиска
Винбурга
ДецаЛудвиг Детето
Ратолд Италијански
Цвентинболд
Глисмут Корушки
Хегвиг Корушки
ТаткоКарломан Баварски
МајкаЛиутсвинд
ПотписАрнулф Корушки's signature

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. "Karl III.", Neue Deutsche Biographie. "[Karl's] last document from Frankfurt is dated to 17 November 887, and Arnulf's first document is dated to 27 November 887."
  2. The Biographical Dictionary of the Society for the Diffusion of Useful Knowledge, Vol. III, Part II (page 623), printed by William Clowes and Sons, ул. Стамфорд, Лондон, 1844
  3. Источна Франкија била административно поделена од остатокот на Франкија со Верденскиот договор во 843 година. Таа еволуирала во средновековната Германска Империја по крајот на каролиншката власт.

Извори

уреди