Армагедон (филм од 1998)

филм од 1998 година

Армагедон (англиски: Armageddon) — американски научнофантастичен филм од 1998 г. во режија на Мајкл Беј, произведен од Џери Брукхајмер и издаден од Touchstone Pictures. Филмот следи група нафтени дупчачи испратени од НАСА за дупчење на астероид што се движи кон Земјата.[2]

„Армагедон“
Плакатот на филмот
РежисерМајкл Беј
Продуцент
Главни улоги
Музика
Студио
ДистрибутерBuena Vista Pictures Distribution
Премиера1 јули 1998 г.
Времетраење150 минути[1]
Земја САД
Јазик
Буџет140 милиони долари
Бруто заработка553,7 милиони долари

Филмот имал трговски успех, станувајќи филм со најголема заработка во 1998 г., како и филм со најголема заработка издаден од Touchstone Pictures. Филмот добил мешани одзиви од критичарите.[3]

Содржина

уреди

Пропаста на шатлот во вселената ја известува НАСА за судниот астероид што е на пат кон судир со Земјата. Се чини дека единствениот начин да се исфрли од насоката е да се пробие во неговата површина и да се разнесе јадрено оружје. Но додека недоволно финансираната, но сепак снаодлива екипа на НАСА ги обучува најдобрите светски дупчачи за таа работа, светскиот општествен поредок почнува да се распаѓа додека информациите допираат до јавноста и води до хистерија. Додека високопоставените чиновници со напор си играат политика, членовите на екипата за дупчење се соочуваат со длабоки лични проблеми што можат да ја загрозат последната шанса на човештвото.

Улоги

уреди
Глумец Улога
Брус Вилис Хари Стемпер
Били Боб Торнтон Ден Труман
Бен Афлек Еј-Џеј Фрост
Лив Тајлер Грејс Стемпер
Вил Патон Чарлс „Чик“ Чапл
Стив Бушеми Волтер Рокхаунд
Вилијам Фиктнер полковник Вилијам Шарп
Овен Вилсон Оскар Чојс
Мајкл Кларк Данкан Мечката
Кларк Броли Фреди Нунан
Петер Стормаре Лев Андропов
Кен Кемпбел Макс Ленерт
Џесика Стин Џенифер Вотс
Грејсон Макоуч Грубер
Кит Дејвид генерал Кимси
Крис Елис Волтер Кларк
Џејсон Ајзакс д-р Роналд Квинси
Еди Грифин велосипедистот

Наводи

уреди
  1. Armageddon (12)“. British Board of Film Classification. July 7, 1998. Архивирано од изворникот на September 4, 2015. Посетено на January 25, 2024.
  2. „Tales from the Script: Hollywood Screenwriters Share Their Stories – – Nonfiction Book & Film Project About Screenwriting“. Talesfromthescript.com. Архивирано од изворникот October 8, 2018. Посетено на 2011-04-29.
  3. 'Armageddon' Blows by Competition“. Los Angeles Times. July 7, 1998.

Надворешни врски

уреди