Аристологија

Аристологија е уметноста или науката на готвењето и јадењето. Опфаќа припремање, комбинирање и презентација на јадења на начин на кој тие се составен дел од еден оброк.

Овој израз воглавно е заменет со зборот „гурман“, кој носи помалку аконотации на пуризам и суптилност. Аристологот придава големо значење на искуството, вештината и уметничкиот интегритет на готвачот, и ја презира употребата на готварски книги, готови состојки и други помагала.

ПоврзаноУреди