Арет (напишан во изворите на грчки: Ἀρέτης, Аретес; или Аретас, грчки: Ἀρέτας) бил македонски генерал. На Битката кај Гавгамела, тој командувал со сарисофорите (познати и како продроми), единица на разновидна коњаница, способна за извидништво, но со можност за блиска борба во битка. Тој го замени Протомах како командант на оваа единица. Кај Гавгамела сарисофорите биле одговорни за конечно обиколување на персиската коњаница на левото крило, победувајќи во битката во овој дел. Во последната јуриш сарисофорите ја собориле тешката коњица на Масагетите, Арет лично убивајќи го нивниот водач.[1][2]

НаводиУреди

  1. Ешли. стр. 32
  2. Сиднел, стр. 113

БиблиографијаУреди

  • Ешли, Џ.Р. (2004) The Macedonian Empire: The Era of Warfare Under Philip II and Alexander the Great. McFarland.
  • Sidnell, Philip (2006). Warhorse. London: Hambeldon Continuum. стр. 355. ISBN 1-85285-374-3. Sidnell, Philip (2006). Warhorse. London: Hambeldon Continuum. стр. 355. ISBN 1-85285-374-3. Sidnell, Philip (2006). Warhorse. London: Hambeldon Continuum. стр. 355. ISBN 1-85285-374-3.
  • Who's who in the age of Alexander the Great: prosopography of Alexander's empire, ISBN 978-1-4051-1210-9