Анхалт-Витенберг — името на најисточниот регион на германската покраина Саксонија-Анхалт. Вклучува пејзажни делови од Анхалт, Флеминг и регионот долж реката Елба во областа на Лутерштат Витенберг и градот Кетен. Центарот на регионот е Десау-Рослау. На запад Анхалт-Витенберг се граничи со Елба-Берде.

Авионски поглед кон Десау

Окрузи

уреди

Окрузи пред реформата од 2007

уреди

Општините од регионот Анхалт-Витенберг работат заедно за инфраструктурни планови, маркетинг и претставување пред надворешни страни.