Антарктичка научна база „Св. Климент Охридски“

Антарктичката научна база „Св. Климент Охридски“ е бугарска база за научни истражувања на островот Ливингстон (Јужни Шетландски Острови) на Антарктикот, коjа се раководи од Бугарскиот антарктички институт и го носи името на Свети Климент Охридски.[1][2]

Антарктичка научна база „Св. Климент Охридски“ is located in Антарктик
Местоположба на базата „Св. Климент Охридски“ во рамките на Антарктикот
Base area and facilities in 2014
Базата во 2012.
Главниот објект на научната база
Topographic map of Livingston Island.

КартиУреди

ИзвориУреди

  1. „Св. Климент Охридски“ на Антарктик", „Утрински весник“, број 2848, четврток, 27 ноември 2008.
  2. Ivanov, L. General Geography and History of Livingston Island. In: Bulgarian Antarctic Research: A Synthesis. Eds. C. Pimpirev and N. Chipev. Sofia: St. Kliment Ohridski University Press, 2015. pp. 17-28. ISBN 978-954-07-3939-7

Надворешни врскиУреди

ГалериjаУреди

Координати: 62°38′37.91″S 60°22′7.52″W / 62.6438639° S; 60.3687556° W / -62.6438639; -60.3687556