Анталиски Залив

залив во Турција на Средоземното Море

Анталиски Залив (турски: Antalya Körfezi) — голем залив во источниот дел на Средоземното Море, јужно од покраината Анталија, Турција. Подрачјето е наречено „Турска ривиера“ бидејќи тука сместени некои од поголемите приморски туристички места во земјата.

Анталиски Зал. is located in Турција
Анталиски Зал.
Местоположба на Анталискиот Залив


Поглед на Анталискиот Залив од градот Анталија кон Кемер и венецот Таур.

Координати: 36°30′N 31°00′E / 36.500° N; 31.000° E / 36.500; 31.000