Андриск

политичар

Андриск бил човек кој во 150 п.н.е. тврдел дека е син на Персеј и го барал тронот на Македонија како крал Филип VI. Ова била причината за Четвртата македонско-римска војна во која Андриск бил поразен од страна на Римјаните, и Mакедонија била припоена кон Рим во 148 п.н.е.