Андре Лоне (француски: André Joseph Launay, роден на 12 декември 1930 во Париз) — француски драматург, сценарист и писател на дела во жанрот сатира, хорор, трилер и патопис. Пишува на англиски јазик и под псевдонимот Ендрју Лоренс, Дру Лоне и Дру Ленмарк (англиски: Drew Lamark).

Андре Лоне
Роден/а12 декември 1930
Париз, Франција
Занимањеписател
ДржавјанствоФранцузин

Биографија уреди

Андре Лоне е роден на 12 декември 1930 во Париз, Франција. Учел во Англија и ги завршил студиите во Франција.

Првото дело „I Married a Model“ било објавено во 1960 година.

Автор е на над 50 книги со теми кои се движат од семејно насилство, психички и еротски трилери, сатира, документарни книги за луксузни храни, антиквитети и историја, пстеписи, како и на драми и сценарија за филмови и телевизија.