Андреј Макаревич

Андреј Вадимович Макаревич (руски: Андре́й Вади́мович Макаре́вич; 11 декември 1953 година во Москва, Советски сојуз) е советски и руски рок-музичар и основач на најстарата и сè уште активна рок-група во Русија, Машина Времени.

Личен животУреди

Макаревич е роден во Москва од родители со мешано потекло од белоруско, полско, грчко [1] и еврејско потекло. Дипломирал на Московскиот институт за архитектура како графички уметник.

Роден е од мајка со еврејско потекло, специјалист за туберкулоза и микробиолог Нина Марковна Макаревич (род. Шмуилович, 1926–1989) и татко со белоруско потекло, архитект и учител на Московскиот архитектонски институт Вадим Григориевич Макаревич (1924–1996).

Соло дискографијаУреди

 
Макаревич разговара со Дмитриј Медведев
  • 1989 година - Песни под гитару
  • 1991 година - У ломбарда
  • 1994 година -Я рисую тебя
  • 1997 година - Двадцать лет спустя (Андреј Макаревич и Борис Гребеншчиков )
  • 1996 година - Песни, которые и люблю
  • 1996 година - Пионерские блатные песни (Алексеј Козлов и Андреј Макаревич)"
  • 1998 година - Женcкий Альбом (Андреј Макаревич и групата Папоротник )
  • 1999 година - Песни из кинофильма "Перекресток"
  • 2000 година - Время напрокат (Андреј Макаревич и група Квартал )
  • 2001 година - Лучшее
  • 2002 година - И Т. Д.
  • 2003 година - Избранное
  • 2003 година - Тонкий шрам на любимой попе
  • 2004 година - Од меня к тебе
  • 2005 година - Песни Геннадия Ни-Ли
  • 2005 година - Песни Булата Окуджавы
  • 2006 година - Старая машина
  • 2007 година - Штандер
  • 2008 година - Было не с нами
  • 2008 година - 55
  • 2009 година - Лучшее
  • 2012 година - Вино и слёзы

ТВ-проектиУреди

  • Смак ( Густо ) - програма за готвење и разговор.
  • Три окна ( Три прозорци ) - наследник на Смак
  • Подводный мир со Андреем Макаревичем ( Подводен свет со Андреј Макаревич )

ФилмУреди

Макаревич имал улога во 1999 година во култниот филм 8 ½ $ и исто така одиграл важна улога играјќи го ликот на Елдар Рјазанов во филмот од 2000 година со име Tikhiye omuty (Сепак води). Компонирал и музика за голем број филмови. [2]

ИзложбиУреди

  • 1991 година - Персональная выставка. Дворец Молодежи. Москва, Россия.
  • 1991—1993 година - Персональная выставка. Галерея "Борей". Санкт-Петербург, Росси.
  • 1991—1993 година - Совместная выставка со А. Белле Санкт-Петербург, Росси.
  • 1991—1993 година - Сериј передвижных выставок по городам России.
  • 1994 година - Андрей Макаревич, Андреј Белле. Галерея „Палитра“. Санкт-Петербург, Росси.
  • 1995 година - Персональная выставка. Казерта, Италиј.
  • 1996 година - Персональная выставка. Рига, Латвиќ.
  • 1998 година - "Арт-Манеж'98". ЦВЗ „Манеж“. Москва, Россия.
  • 1998 година - Персональная выставка. "Галерея Аллы Булянской". Москва, Россия.
  • 1999 година - Арт-салон "ЦДХ'99". Центральный Дом Художника. Москва, Россия.
  • 2000 година - Консульство России. Лондон, Великобритания.
  • 2000 година - "Арт-Манеж'2000". ЦВЗ „Манеж“. Москва, Россия.
  • 2000 година - Арт-салон "ЦДХ'2001". Центральный Дом Художника. Москва, Россия.

КнигиУреди

  • Все очень просто („Сè е многу едноставно“)
  • Сам овца („ Овца против храбрите“)
  • Стихи и песни („Поезија и песни“)
  • Андрей Макаревич: песни и стихи („Андреј Макаревич: песни и поезија“)
  • 7 городов („Седум градови“)
  • СМАК: встречи на кухне („СМАК: состаноци во кујна“)
  • Что такое давинг или акваланги для всех (в соавторствено с Юрием Бельским) {"Какво е нуркањето или нуркање за сите!" }
  • Место где свет („Место каде има светлина“)
  • Занимательная наркология {" Забавно истражување на зависност од дрога "}[3]

НаводиУреди

  1. Полесская родословная рок-музыканта Андрея Макаревича
  2. Андреј Макаревич на   Семрежната филмска база на податоци (англиски)
  3. е

Надворешни врскиУреди