</br>Ана Магдалена Годиче, родена Хопфнер (11 јануари 1721 – 22 февруари 1781) била дански печатач и издавач на книги. Таа раководела со најголемата печатница во современа Данска.

Биографија

уреди

Ана Магдалена е родена за да му суди на Хопфнер во Хадерслев . Таа се омажила за Андреас Хартвиг Годиче (1714-1769) од Копенхаген во 1736 година. Тој била сопственик на една од најголемите компании за печатење во Данска и бил еден од оние кои придонеле за проширување на печатењето книги во Данска во средината на 18 век.

Таа ја презела компанијата како вдовица и управувала со неа до нејзината смрт. Нејзиниот син бил психички лошо и не можел да се снајде. Таа го поседуваше монополот за печатење и објавување на казните на де факто регентот Јохан Фридрих Струензе и Еневолд Брант, кои биле славно погубени во 1772 година. Специјализирала за историски дела и ги отпечатила Frederik 4.s Dagsregistre (1770) на Андреас Бусеус, Историјата на Кристијан III на Нилс Краг (1776-79) и Historiske Efterretninger om velfortiente danske Adelsmænd (1777-79 од T.chomanf ) [1] [2] [3] [4]

По нејзината смрт, бизнисот го наследила нејзината ќерка Елизабет Кристин Берлинг, која веќе раководела со печатарската дејност и пиварницата на нејзиниот покоен сопруг и затоа ја распуштила.[5]

Поврзано

уреди
  • Список на жени печатарки и издавачи пред 1800 година

Наводи

уреди
  1. Lauritz Nielsen. „A. H. Godiche“. Dansk Biografisk Leksikon, Gyldendal. Посетено на April 1, 2019.
  2. „Bussæus, Andreas 1679-1735“. Dansk biografisk Lexikon. Посетено на April 1, 2019.
  3. „Krag, Niels 1550-1602“. Dansk biografisk Lexikon. Посетено на April 1, 2019.
  4. „Tycho de Hofman“. Antikvariat. Архивирано од изворникот на 2019-04-05. Посетено на April 1, 2019.
  5. Harald Ilsøe (1992) Bogtrykkerne i København ca. 1600-1810, Det Kongelige Bibliotek (Museum Tusculanums Forlag) ISBN 87-7289-195-5.