Амортизер е направа за ублажување на енергијата на ударите или пригушување на осцилацијата. Има широка примена, посебно кај моторните возила и воздухопловите.[1]

Пружен амортизер на мотоцикл

Наводи уреди

  1. „Како амортизер ради у аутомобилу“.