Аморејски јазик

Аморејски јазикјазик од групата на северозападните семитски јазици. Ова бил јазикот на Аморејците на Блискиот Исток, односно во периодот кога тие имале важна улога во управувањето со Вавилон, Мари и Армал во II век п.н.е.. Арморејската топонимија напати се среќава во староегипетските текстови; еден од нив е споменат во Библијата како „Сенир“ سنير (שְׂנִיר), аморејско име на планината Хермон или Ермон[1] (Второзаконие, 3,9).

Аморејски
Застапен воВавилон, Мари и Армал
ПодрачјеБлизок Исток
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3

НаводиУреди

  1. Woodard, Roger D. (2008-04-10). The Ancient Languages of Syria-Palestine and Arabia (англиски). Cambridge University Press. стр. 5. ISBN 9781139469340.