Амина бинт Вахаб

Амина бинт Вахаб (арап. آمنة بنت وهب) била мајка на исламскиот пророк Мухамед.

Калиграфија што претставува Аминах б. Вахаб
Калиграфија што претставува Аминах б. Вахаб

ЖивотописУреди

Родена е околу Била член на кланот Бану Зухра.[1]

Нејзин татко бил Вахаб ибн Абд Манаф, а била омажена за Абдула ибн Абд ел-Муталиб. Постојат и ракописи што велат дека Амина починала по пат накај Медина кога го носела Мухамед да ги запознае неговите роднини и да го види гробот на татка си. Амина починала во 577 г.

ПоврзаноУреди

Надворешни врски и наводиУреди

  1. Саад Ибн Аби Вакас Архивирано на 10 септември 2005 г. (англиски)