Абдула ибн Абд ел-Муталиб

Дел од темата

ИсламИсторија на исламот

Верувања и обичаи

Божје единство
Вероисповед
МолитваПост
АџилакДобротворност

Главни дејци

Мухамед
АлиАбу Бакр
Дружината на Мухамед
Семејството на Мухамед
Исламски пророци

Текстови и Закони

КуранХадисШеријат
Исламско правоТеологија
Мухамедовите биографии

Гранки на исламот

СунизамШиизамСуфизам

Социополитички аспекти

АкадемциФилозофија
УметностНауки
АрхитектураГрадови
КалендарПразници
Жените во исламотВодачи
ПолитикаЏихадЛиберализам

Поврзано

Исламски лексикон
Индекс на статии за исламот

Абдула ибн Абд ел-Муталиб или Абд Алах ибн Абд ел-Муталиб (арапски: عبدالله بن عبد المطلب‎)‎ (545-570) бил таткото на Мухамед, најважниот пророк на Исламот. Бил син на Шаиба ибн Хашим (попознат како Абдула Муталиб или Абд ел-Муталиб). Како младич се оженил со Амина бинт Вахаб, која наскоро потоа му родила син. Умрел од болест додека патувал на караван помеѓу Медина и Мека, на 25 годишна возраст.

„Абдула“ (поточно „Абд Алах“) значи „Божји слуга“ („слуга на Алах“).

Поврзано Уреди