Амбар е градба чија основна намена е складирање на жито или сточна храна. Најчесто влезот му е на поголема височина како би се спречил пристап на глувци и други штетници. Амбарите се карактеристични за земјоделските и селските подрачја.

Амбар во село Тополница, Порече

ПотеклоУреди

Житото се складира уште од антички времиња.[1] Најстарите откриени амбари датираат од 9500 години п.н.е.[2]

НаводиУреди

  1.   Една или повеќе речениците пред наводов вклучуват текст од дело кое сега е во јавна сопственостZimmer, George Frederick (1911). „Granaries“ . Во Chisholm, Hugh (уред.). Енциклопедија Британика. 13 (11. изд.). Cambridge University Press. стр. 336.CS1-одржување: ref=harv (link)
  2. Kuijt, I.; Finlayson, B. (Jun 2009). „Evidence for food storage and predomestication granaries 11,000 years ago in the Jordan Valley“ (Free full text). Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 106 (27): 10966–10970. Bibcode:2009PNAS..10610966K. doi:10.1073/pnas.0812764106. ISSN 0027-8424. PMC 2700141. PMID 19549877.