Аматовското Езеро или Аматовско Блато (грчки: Λίμνη Αματόβου) — мало езеро во Егејска Македонија, Грција [1]. Се наоѓа на територијата на денешната општината Пајонија (кукушко) на левиот брег на реката Вардар. Езерото е речиси наполно пресушено во периодот меѓу 1928 и 1932 година.

Наводи уреди

  1. „Слика од езерото“. Архивирано од изворникот на 2016-10-14. Посетено на 2011-06-01.