Алтруизам

Алтруизам (латински: alter —„ друг“) е несебична грижа за благосостојба на другите. Терминот го означува животниот став кој вклучува несебичност, наклоност, љубов кон другиот и спремност да му се помогне, по цена на лична штета и жртва, без никаков надомест или надворешна награда[1]. Тоа е она однесување кое обично се опишува како „несебично“ затоа што интересите на другите се ставени над сопствените интереси. Алтруистичните постапки се свесни и содржат намера да му се помогне на некого и бараат одредено жртвување и одрекување. Според тоа, според оваа одредување, алтруистичкото однесување би било еден одреден вид на просоцијално (за општество) однесување.

Поимот го сочинил Огист Конт околу 1830 година. Спротивниот поим е егоизам.

НаводиУреди

  1. Иван Видановић, Речник социјалног рада

ЛитератураУреди

Надворешни врскиУреди