Алексис Зорбас (роман)

Животот и времето на Алексис Зорбас (грчки: Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά) — роман на грчкиот писател Никос Казанѕакис од 1946 година.

Осврт кон романот уреди

Овој роман е класично дело во кое се зборува за пријателството меѓу двајца луѓе и за важноста да се живее целосно исполнет живот. Зорбас останува забележен како незаборавен лик, кој страсно го прима сето она што му го нуди животот. „Њујорк тајмс“ го опишува романот како „стимулативно патување во посветлите простори на човековиот дух“, а според „Њујоркер“, „секоја страница е исполнета со идеи и кристални слики кои го имаат точниот и набиен, интензивен квалитет на поезијата“.[1]

Наводи уреди

  1. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 10.