Академија за филмски уметности и науки

Академијата за филмски уметности и науки или скратено АМПАС (англиски: Academy of Motion Picture Arts and Sciences или скратено AMPAS) е професионална, хонорарна организација посветена на напредокот на филмските уметности и научните достигнувања поврзани со филмот.

Академија за филмски уметности и науки
КратенкаАМПАС (AMPAS)
Основана11 мај, 1927
ТипФилмска организација
СедиштеБеверли Хилс, Калифорнија, САД
Место8949 Булевар Вилшир
Беверли Хилс, Калифорнија 90211
Членствонад 6,000
ПретседателСид Гејнис
Мреж. местоwww.oscars.org
Academy02.jpg
PickfordCenter01.jpg