Административна поделба на Света Луција

Квартовите во Света Луција се првостепените административни единици во државата. Света Луција е поделена на 11 кварта или „четвртини“. Одделот за статистика на Св. Луција користи нешто поразлична поделба на државата.

КвартовиУреди

 1. Анс ла Рај
 2. Кастри
 3. Шоасел
 4. Дофен
 5. Денери
 6. Грос Ајлет
 7. Лабори
 8. Микуд
 9. Прален
 10. Суфриер
 11. Вје Фор
 
Карта на четвртите во Св. Луција.

СтатистикаУреди

# кварт површина (km²) население (2001) густина на население на km²
1 Анс ла Рај 31 6,495 210
2 Праслин 16 1,906 119
3 Кастри 79 61,341 776
4 Шоасел 31 6,372 206
5 Денери 70 12,773 182
6 Сентрал Форест Ризерв 78 0 0
7 Грос Ајлет 101 19,816 196
8 Лабори 38 7,978 210
9 Микуд 78 17,153 220
10 Суфриер 51 7,328 144
11 Вје Фор 44 16,329 371
Света Луција 617 158,076 256

Извор: Оддел за статистика на Св. Луција

 
Квартовите на Св. Луција според Одделот за статистика на државата.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди