Административна поделба на Мадагаскар

Мадагаскар е поделен на 6 автономни покраини (малгашки: faritany mizakatena). Со административните реформи во 2007 г., покраините се распуштени, но се јавуваат повторно во уставот од 2009 г.[1] Земјата е поделена и на 22 региони (faritra). Порано овие биле второстепени единици, но станале најкрупни со реформите од 2009 г.

Карта на покраините во Мадагаскар

Покраини уреди

  1. Антананариво (Антананариву)
  2. Анциранана
  3. Фијанаранцуа
  4. Махаѕанга
  5. Туамасина
  6. Тулијара

Региони уреди

 
Карта на регионите во Мадагаскар

Регионите во Мадагаскар (со нивното население и површина)[2] се следниве:

Бр. Регион Површина
(км²)
Население
(2004)
Густина Админ. центар
1 Дијана 19.266 485.800 25,2 Анциранана
2 Сава 25.518 805.300 31,6 Самбава
3 Итаси 6.993 643.000 91,9 Мијаринариву
4 Аналаманга 16.911 2.811.500 166,3 Антананариву-Ренивухитра
5 Вакинанкаратра 16.599 1.589.800 95,8 Анцирабе I
6 Бонгулава 16.688 326.600 19,6 Цируанумандиди
7 Софија 50.100 940.800 18,8 Анцухихи
8 Буени 31.046 543.200 17,5 Махаѕанга I
9 Бецибука 30.025 236.500 7,9 Маеватанана
10 Мелаки 38.852 175.500 4,5 Мајнтирану
11 Алотра-Мангуру 31.948 877.700 27,5 Амбатундразака
12 Ацинанана 21.934 1.117.100 50,9 Туамасина I
13 Аналанѕируфу 21.930 860.800 39,3 Фенериве Исток
14 Амуруни Манија 16.141 693.200 42,9 Амбуситра
15 Горна Мацијатра 21.080 1.128.900 53,5 Фијанаранцуа I
16 Ватувави-Фитувинани 19.605 1.097.700 56,0 Манакара
17 Ациму-Ацинанана 18.863 621.200 32,9 Фарафангана
18 Ихурумбе 26.391 189.200 7,2 Ихоси
19 Менабе 46.121 390.800 8,5 Мурундава
20 Ациму-Андрефана 66.236 1.018.500 15,4 Тулијара I
21 Андруј 19.317 476.600 24,7 Амбувумбе-Андруј
22 Ануси 25.731 544.200 21,1 Толагнару

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Устав на Мадагаскар, 2010 г. (француски)
  2. Madagascar: Profil des marchés pour les évaluations d'urgence de la sécurité alimentaire (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2007-09-26. Посетено на 2013-02-26.