Автоноја (месечина)

месечина на Јупитер

Аутоное (месечина) /ɔːˈtɒn./, исто така познат како ЈупитерXXVIII, е природен сателит на Јупитер[1].

Автоноја
Слики на Автоноја од телескопот Канада-Франција-Хаваи во декември 2001 година
Откривање
ОткривачСкот С. Шепард и сор.
Откриено воОпсерваторија Мауна Кеја
Откриено10 декември 2001 година
Ознаки
Изговор/ɔːˈtɒn./
Наречена по
Αυτονόη Aytonoē
S/2001 J 1
Орбитални особености 
23.039.000 km
Занесеност0.334
−719.01 денови
Наклон152.9°
Месечина наЈупитер
Физички особености
Среден пречник
4 км
22.0
15.5

Autonoe беше откриен од тим астрономи од Универзитетот на Хаваи предводен од Скот С. Шепард во 2001 година и дадена привремена ознака „S/2001 J 1' на 16 мај 2002 (откритие)

Автонојае со пречник од околу 4 километри, а кружи околу Јупитер на просечно растојание од 24.264.000 km за 719,01 ден. Орбитира со наклон од 151° до еклиптиката (150° до екваторот на Јупитер) во повратна насока и со занесеност од 0,369.

Припаѓа на Групата Пасифаи, неправилни повратни месечини кои кружат околу Јупитер на растојанија кои се движат помеѓу 22,8 и 24,1 Gm, и со наклонетост меѓу 144,5° и 158,3°.

Автоное бил именувано во август 2003 година по грчката митолошка фигура Autonoë на Зевс (Јупитер).

Наводи

уреди