Австроунгарска воена морнарица

Австроунгарската воена морнарица (германски: Kaiserlich und Königliche Kriegsmarine, скратено K.u.K. Kriegsmarine) била поморска сила на Австроунгарското царство. Постоела од воспоставувањето на Двојната Монархија во 1867 година до крајот на Првата светска војна. Пред 1867 година, австриските поморски сили биле во рацете на Австриското Царство.

Знамето на Морнарицата "K.u.K."

Познати морнарички офицери

уреди

Надворешни врски

уреди