Абдулџелил Левни (роден во Одрин - починал во 1732 во Истанбул) — османлиски сликар и минијатурист.

Абдулџелил Левни
Султан Ахмед III“ - дело од Левни
Роден(а)крај на 17 век
Одрин, Отоманско Царство
Починал(а)1732
Истанбул, Отоманско Царство
Познат(а) поСликарство, минијатурист
ПравецЕра на лалињата

Биографија

уреди

Роден е во Едрене, некое време кон крајот на 17 век. Станал најистакнат сликар во Отоманското Царство и бил назначен за судски сликар под султаните Мустафа II и Ахмед III. Тој бил забележителна фигура на Ерата на лалињата. Починал во Истанбул.

Како дворски сликар, тој ги направил неговите чудесни ремек-дела: „Surname-i Sultan Ahmed Han“ и Surname-i Vehbi (Книга на фестивалот). Втората книга, која сè уште е во библиотеката на палатата Топкапи, ги отсликува фестивалите во чест на обрежувањето во 1720 година на четирите синови на Ахмед III. Сепак, главната одлика на Левни е да се насликат минијатури кои ги прикажуваат поединците: убави девојки, дами и шармантни млади мажи.

Дела

уреди