Џорџијана Хоутон

Џорџија Хаутон (1814–1884) била британска уметничка и спиритистичка медиум . [1]

Џорџијана Хотон

БиографијаУреди

Хотон е родена во Лас Палмас де Гран Канарија, но подоцна се преселила во Лондон. Таа ги изработила своите први апстрактни дела, кои потоа се нарекуваат „духовни“ цртежи, во 1859 година на приватни сеанси . Таа изложила колекција на апстрактни цртежи со акварел пред јавноста на изложба во Новата британска галерија во Бонд Стрит, Лондон во 1871 година. [2]

Хотон се поврзала со измамничкиот фотограф Фредерик Хадсон за да продава репродукции од неговите фотографии. [3] [4]

Во 1882 година, Хаутон објавила Хроника на фотографии на духовни суштества и феномени невидливи за материјалното око . Книгата вклучувала наводни духовни фотографии од Хадсон и други фотографи со медиуми како што се Агнес Гупи-Волкман, Стејнтон Мозес и спиритуалистите Алфред Расел Валас и Вилијам Ховит . [5] Фотографиите во книгата биле критикувани од магичниот историчар Алберт А. Хопкинс . Тој истакнал дека фотографиите изгледаат сомнително и дека таквите слики може да се направат со измамнички методи. [6]

ПубликацииУреди

 • Хроника на фотографиите на духовните суштества и феномени невидливи за материјалното око (1882)
 • Вечери дома во духовна сеанса (1882)

Уметничка кариераУреди

 
Портретот на Господ Исус Христос

Џорџијана Хотон започнала да ги создава своите духовни слики прво со цртање и на крајот почнала да експериментира со акварели . [7] Нејзините слики биле произведени со автоматски процес, за кој таа опишала дека се случува под раководство на духови. Оваа техника била повторно разгледана од Остин Осман Спере во 1913 година, од шведскиот уметник Хилма аф Клинт и, од околу 1919 година, од надреалистите . [8] Нејзините најрани познати дела прикажуваат екстремно стилизирани цвеќиња и плодови. По период на формално експериментирање, Хотон развила целосно апстрактен или необјективен стил, најмалку 40 години пред Кандински, Малевич, [7] Франтишек Купка и Пиет Мондријан - сите во одредена мерка биле инспирирани од духовните теми. (Актуелната дебата за прашањето за родовата пристрасност во традиционалната историја на модерната апстракција се повеќе се фокусира на упорното занемарување на достигнувањата на Хотон, особено во поглед на врската со спиритизмот што нејзината уметност ја дели со онаа на овие и други подоцнежни машки пионери на апстракцијата. ) До крајот на 1860-тите, апстракциите на Хотон биле во корелација со натприродната природа на нејзините поданици. Таа не прикажува предмети од природниот свет, туку она што го опишува како духовно искуство. [7] Како што продолжувало нејзиното производство, сликите на Хотон станале сложени, прикажувајќи сè поголем број слоеви, бои и мали детали. [9] Во 19 век, „апстракцијата“ сè уште не била концепт, па оттука и збунетиот тон на критичкиот прием на сликите. [9] Хотон ги опиша навидум нереферентните облици и бои во нејзините слики како систем на „света симболика“ [9] во кој секој формален елемент има уникатно значење.

ИзложбиУреди

Во 1871 година, Хоутон организирала и приватно субвенционираше јавна изложба „Диховни цртежи во водени бои“ на 155 нејзини акварели во Новата британска библиотека во Лондон. [7] Во април 2015 година, Универзитетот Монаш ја организирала изложбата „Не верувајте во секој дух, туку пробајте ги духовите“ на која беа прикажани 25 акварели на Хаутон. Во јуни 2016 година, Институтот за уметност Кортолд создаде нешто посеопфатна изложба посветена на уметникот: „Џорџиана Хугтон: Цртежи на духови“. [10] [11]

НаводиУреди

 

Надворешни врскиУреди

 1. Tucker, Jennifer. (2013). Nature Exposed: Photography as Eyewitness in Victorian Science. Johns Hopkins University Press. pp. 84–85. ISBN 978-1-4214-1093-7
 2. Smith, Bernard. (1998). Modernism's History: A Study in Twentieth-century Art and Ideas. University of New South Wales. p. 70. ISBN 0-86840-736-4
 3. Østermark-Johansen, Lene. (2014). Walter Pater: Imaginary Portraits. The Modern Humanities Research Association. pp. 94–95. ISBN 978-1-907322-55-6
 4. Ball, Philip. (2015). Invisible: The Dangerous Allure of the Unseen. University of Chicago Press. p. 73. ISBN 9780226238890
 5. Willburn, Sarah A. (2006). Possessed Victorians: Extra Spheres in Nineteenth-century Mystical Writings. Ashgate. p. 59. ISBN 0-7546-5540-7
 6. Hopkins, Albert A. (1897). Magic: Stage Illusions and Scientific Diversions, Including Trick Photography. Sampson Low, Marston and Company. pp. 432–438
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Oberter, Rachel (Winter 2006). „Esoteric Art Confronting the Public Eye: the Abstract Spirit Drawings of Georgiana Houghton“. Victorian Studies. 48 (2): 222–223–228. doi:10.2979/VIC.2006.48.2.221.Oberter, Rachel (Winter 2006). "Esoteric Art Confronting the Public Eye: the Abstract Spirit Drawings of Georgiana Houghton". Victorian Studies. 48 (2): 222–223–228. doi:10.2979/VIC.2006.48.2.221. S2CID 143955307. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:1“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 8. Ostrup, Kasper (2017). „From the Mouth of Shadows: on the Surrealist Use of Automatism“. Nordic Journal of Aesthethics. 53: 49.
 9. 9,0 9,1 9,2 Grant, Simon (Winter 2016–2017). „Georgiana Houghton Medium and Spiritualist“. Raw Vision. 92: 22–24–25.
 10. Buck, Louisa (2 September 2016). „Without parallel: Georgiana Houghton's Spirit Drawings“. The Telegraph.
 11. „Spiritualist artist Georgiana Houghton gets UK exhibition“. 5 May 2016.