Џамија Агунг Демак

Џамијата Агунг Демак е муслимански храм кој се наоѓа во Демак, Индонезија. Оваа џамија е најстарата џамија во Индонезија градена во 15 век од страна на архитектот Вали Сонго.

Џамија Агунг Демак
Masjid Agung Demak.jpg
Поглед кон џамијата
Основни податоци
МестоИндонезија Демак, Индонезија
Припадностислам
Архитектонски опис
Архитект(и)Вали Сонго
Архитектонски типџамија
Завршен15 век
Особености
Сместивост>