'Јупитер LXVII, првично познат како S/2017 J 6, е надворешен природен сателит на Јупитер. Откриен е од Скот С. Шепард и неговиот тим во 2017 година, но не беше објавен до 17 јули 2018 година, преку Мала планета електронска кружница од Центарот за мала планета[1].

Јупитер LXVII
Откривање
ОткривачСкот Шепард и сор.
Откриено2017
Ознаки
S/2017 J 6
Орбитални особености 
Предлошка:Бран
Занесеност0.557
−683.0 days
Наклон155.2°
Месечина наЈупитер
Физички особености
23.5

Тој е со пречник од околу 2 километри и орбитира на полуглавна оска од околу 22.455.000 км со наклон од околу 155,2°. Припаѓа на Групата Пасифае.

НаводиУреди