'Јупитер LXIX , првично познат како S/2017 J 8, е надворешен природен сателит на Јупитер.

Јупитер LXIX
Precovery снимки на Јупитер LXIX направени од Канада-Франција-Хаваи телескоп во септември 2010 година
Откривање
ОткривачСкот Шепард и сор.
Откриено2017
Ознаки
S/2017 J 8
Орбитални особености 
Предлошка:Бранl
Занесеност0.312
−719.6 days
70.8°
Наклон164.7°
160.3°
45.1°
Месечина наЈупитер
Физички особености
Среден пречник
1 км
24.0

Беше откриен од Скот С. Шепард и неговиот тим во 2017 година, но не беше објавен до 17 јули 2018 година, преку Мала планета електронска кружница од Центарот за мала планета.Предлошка:Цитирај web

Припаѓа на Групата Карме.

Претходна слика на Јупитер LXIX на 8 септември 2010 година (заокружено)

Наводи уреди