'Јупитер LXIV, првично познат како S/2017 J 3, е надворешен природен сателит на Јупитер. Откриен е од Скот С. Шепард и неговиот тим во 2017 година, но не беше објавен до 17 јули 2018 година преку Мала планета електронска кружница од Центарот за мала планета[1].

Јупитер LXIV
Precovery слики на Јупитер LXIV од Канада-Франција-Хаваи телескоп во декември 2003 година
Откривање
ОткривачСкот С. Шепард и сор.
Откриено2017
Ознаки
S/2017 J 3
Орбитални особености 
20.694.000 kм
Занесеност0.148
−606.3 денови
91.2°
Наклон147.9°
82.5°
171.6°
Месечина наЈупитер
Физички особености
Среден пречник
2 kм
23.4

Има пречник од околу 2 километри и орбитира на голема полуоска од околу 20.694.000 км со наклон од околу 147,9° . Припаѓа на групата Ананке.

Наводи уреди


Предлошка:Astronomy-stub