Јупитер LIX, привремено познат како „S/2017 J 1““, е надворешен природен сателит на Јупитер на повратна орбита. Бил забележан на 5 јуни 2017 година преку Електронски циркулар од Центар за мала планета.[1].

Јупитер LIX
Precovery снимки на Јупитер LIX направени од Канада-Франција-Хаваи телескоп во 2010 година
Откривање
ОткривачСкот С. Шепард и сор.
Откриено5 јуни 2017
Ознаки
S/2017 J 1
Орбитални особености 
23.547.105 kм
Занесеност0.397
−734.2 ден
Наклон149.2°
Месечина наЈупитер
Физички особености
Среден пречник
2 kм
23.8
Претходна слика на Јупитер ЛИКС на 8 септември 2010 година (заокружено)

Член на Групата Пасифае. Има просечно орбитално растојание од 23.547.105 km, со наклон од 149,2 степени. Нејзиниот период е 734,2 денови.

Наводи уреди