Јохан Георг Ваглер

германски зоолог

Јохан Георг Ваглер (германски: Johann Georg Wagler; 28 март 1800 - 23 август 1832) бил германски херпетолог.

Портрет на Јохан Георг Ваглер

Ваглер е роден во Нирнберг. По завршувањето на средното образование, се запишал на Нирнбершкиот универзитет. Подоцна се преселил во Минхен и Работел како помошник на Јохан Баптист фон Спикс сè до неговата смрт во по смртта на Спикс во 1826 г, кога бил назначен за директор на Зоолошкиот музеј при Минхенскиот универзитет. Работел на обемни збирки што ги донел од Бразил и го напишал трудот „Монографија за папагалите“ (Monographia Psittacorum, 1832), каде се опишува и сината ара.

Починал во 1832 г. од повредите што си ги задал кога случајно самиот се застрелал со пушка додека истражувал во Мозах, Минхен.[1]

Дела

уреди

До денес се објавени четири Ваглерови дела:[2]

  • Monographia Psittacorum (1832) (Минхен), заедно со Александар Ветмор.
  • Natürliches System der Amphibien : mit vorangehender Classification der Säugethiere und Vögel : ein Beitrag zur vergleichenden Zoologie (1830) (Минхен). Заедно со Чарлс Ричмонд Волес.
  • Serpentum Brasiliensium species novae = ou, Histoire naturelle des espèces nouvelles de serpens : recueillies et observées pendant le voyage dans l'intérieur du Brésil dans les années 1817, 1818, 1819, 1820 (1824) (Минхен). Заедно со Јохан Баптист фон Спикс.
  • Wagler's Six ornithological memoirs from the 'Isis.' (1884) (Лондон). Уред: Sclater, P.L.

Наводи

уреди
  1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2014-10-12. Посетено на 2013-06-07.
  2. http://www.biodiversitylibrary.org/creator/3840
  • Adler, Kraig, editor. 1989. Contributions to the History of Herpetology. Society for the Study of Amphibians and Reptiles (SSAR). ISBN 978-0916984199.