Јохан Вирдунг

Јохан, Ханс или Јоханес Вердунг од Хасфурт славен астролог на почетокот на шеснаесеттиот век од Курпфалц.[1] Тој е астролог на дворот во Хајделберг, Курпфалц. Автор е на повеќе дела под генеричките имиња (Prognosticon, Practica), вклучувајќи го и милениумско дело, Practica von dem Entchrist во период околу 1510 година.[2]

Тој бил дописник на ЈоханТритемиј. Еден од првите извори за легендата Фауст се појавува во едно од писмата на Тритемиј до Вирдунг.[3]

Вирдунг студирал на Лајпцишкиот универзитет на почетокот од 1481 година, а подоцна и во Краков од 1484 до 1486 или 1487 година. Се враќа во Лајпциг во 1487 година, каде што дипломирал како „Магистер“ во 1491 година.[4] Се верува[5] дека Вирдунг бил дел од школата на астрономот Алберт Бруџевски, и студирал заедно со Јохан Глоговски[6] во Краков .

БелешкиУреди

  1. Dates given as c.1465-c.1535.[мртва врска].
  2. There is the 1584 Joannis Hasfurti medici ac astrologi praestantissimi, the title of which implies Virdung had a reputation as physician; he may not have contributed more than his name.
  3. 20 August 1507, (German language). In connection with this, describes Virdung as 'mathematician and court astrologer'.
  4. Steinmetz, "Johann Virdung von Hassfurt", in Astrologi hallucinati p. 197.
  5. By Kazimierz Piekarski
  6. Jan Glogowczyk, Jan Glogau, Jan of Glogow (1455-1507). See pl:Jan z Głogowa.

НаводиУреди

  • Max Steinmetz (1986), "Johann Virdung von Hassfurt, sein Leben und seine astrologischen Flugschriften", in Astrologi hallucinati, stars at the end of the world in Luther's time
  • Lynn ThorndikeJohann Virdung of Hassfurt again Isis 25, 1936, p. 363; Faust and Johann Virdung of Hassfurt, Isis 26, 1936/37, p. 321; Another Virdung Manuscript, Isis 34, 1942/43, p. 291; Johann Virdung of Hassfurt: dates of birth and death, Isis 37, 1947, p. 74