Јозеф фон Фраунхофер

Јозеф фон Фраунхофнер (1787-1826) — германски физичар и пронаоѓач на оптички иструменти.

Јозеф фон Фраунхофер
Fraunhofer 2.jpg
Роден(а)6 март 1787(1787-03-06)
Штраубинг, Баварија
Починал(а)7 јуни 1826(1826-06-07) (возр. 39)

Тој е најпознат по проучувањето на темните линии во спектарот на Сонцето. Овие линии денес се познати како Фраунхоферови линии. Тие соодветствуваат на брановите должини на светлината, што ја апсорбираат хемиските елементи во надворешните делови на Сончевата атмосфера. Набљудувањата на Фраунхофнер подоцна биле исползувани за да се одреди составот на Сонцето и другите ѕвезди.