Јован III Аинос

Јован III Аинос бил византиски свештеник и охридски архиепископ во периодот од 1078 до 1084 година[1]. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

Macedonian cross.svg
Јован III Аинос
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Архиепископ од 1078
Архиепископ до 1084
Претходник Јован II
Наследник Теофилакт
Роден
Византија
Починал најверојатно 1084
Византија
Други архиепископи со име Јован

За неговото дело денеска многу малку се знае. Пред да застане на охридскиот трон, тој бил игумен во манастир кој се викал Ариција, кој се смета дека се наоѓал во близина на денешниот град Видин во Бугарија. На архиепископскиот трон се качил по смртта на Јован II Лампинос, со помош на византискиот цар Никифор III.

НаводиУреди

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.