Отвори го главното мени

Јован Костов (р. 1982 во Гевгелија) е јазичар, истражувач во областа на автоматската обработка на природните јазици, на дидактиката на странски јазици на и македонската морфологија. Во периодот од септември 2010 до јуни 2012 г. бил наставник по македонска лингвистика и граматика на Националниот институт за источни јазици и цивилизации (INALCO) во Париз, Франција. Од септември 2013 година Јован Костов работи како аташе за образование и наука по информатичка лингвистика на Универзитетот „Париз-Сорбона“ (Париз 4). Во јануари 2018 година, Јован Костов е назначен како проект-менаџер по дигитални технологии и изучување јазици во одделот за француски јазик при Интернационалниот центар за педагошки истражувања на Франција. Од 1 септември 2019 година, Јован Костов работи како доцент по предметите граматика на францускиот јазик како странски, општа и француска лингвистика и технологии за изучување на странски јазици на катедрата по општа лингвистика и дидактика на Универзитетот „Монпелие III“.

БиографијаУреди

Костов средното образование завршил во 2000 г. во Гевгелија и се запишал на Универзитетот „Монпелие III“ на отсекот општа лингвистика и автоматска обработка на јазици. Дипломирал во 2005 г., а магистрирал во 2007 на тема „Описот како текстуален прототип за автоматска класификација на корпуси“ под менторство на професорката Жан-Мари Барберис. Во 2013 г. ја одбранил докторската дисертација од областа на сметачката лингвистика врз парадигмите на македонските глаголи под менторство на професорот Патрис Поњан. Костов е автор на првото веб-помагало за автоматска измена на македонските глаголи FlexiMac 1.1.

Надворешни врскиУреди